Gammelnorsk spælsau

Gammelnorsk spælsau representerer en eldre type spælsau med større mangfold i farger og behorning enn det en finner i moderne spælsau i dag. Sauer av rasen Gammelnorsk spæl er raske, hardføre, og utpregete flokkdyr. Søyene er selvstendige med hensyn til lamming og passer godt på lammene sine. Dyrene har kort hale, små ører, raske bein og fantastisk ull i fargenyanser av grått, brunt og svart. Ulla har tykk bunnull og lang dekkull. Mange har også flotte horn.

Vi på Klanderud er med i bevaringsarbeidet for denne gamle husdyrrasen og alle de gode gavene de gir oss: vakkert kulturlandskap, deilig kjøtt, vakre skinn og flott ull.
I 2002 startet vi med åtte sauer; 20 år senere har den lille flokken vokst til 60 vinterforete dyr, som er utgangersauer. Det betyr at de går ute hele året. Vi har gjerdet inn et stort område omkring jordene til innmarksbeite, og vi har kontakt med sauene hver dag. Sauene har også et lunt fjøs med tre vegger som de kan gå inn i om de vil, men det velger de sjelden – de liker seg best ute i det fri.

Vi synes det er viktig å ta vare på håndverkskunnskapen om ull og skinn som fremdeles finnes her i landet. Skinnene behandles ved Granberg garveri i Ølensvåg. Ved det lille spinneriet Telespinn i Svartdal i Telemark har Bjørg Minnesjord Solheim utviklet et sterkt ryegarn av ulla. I vevstua på Klanderud vever så Anne gulvtepper av garnet fra egne sauer. Det solide garnet kommer i samme sjatteringer som saueflokken, og dermed blir ingen tepper helt like.

På Klanderud gård selger vi skinn, garn og lammekjøtt fra våre spælsauer.

Rasen har også et aktivt raselag, Landslaget for gammalnorsk spælsau, som har sin viktigste oppgave i å formidle livdyr og sørge for kontakt mellom interesserte bønder.

Se Atelier Klanderud for kurs i skinnfell, skinnsøm og vev.